You are using an outdated browser. Please upgrade your browser to improve your experience.

In de spotlights: Miscanthus sinensis ‘Navajo’

Met zijn rode blad, dat in de nazomer zelfs nog wat roder kleurt, is Miscanthus sinensis ‘Navajo’ een opvallende verschijning in de tuin. ‘Prachtriet’ of ‘Japans Sierriet’ zijn de perfect gekozen Nederlandse namen voor dit winterharde siergras dat geschikt is voor border en pot. In 2015 werd ‘Prachtriet’ op Plantarium onderscheiden met een zilveren medaille.

Prachtriet’ of ‘Japans Sierriet’ heeft zijn herkomst, dat zal niemand verbazen, in Azië. Dit siergras is familie van de Poaceae. Dit winterharde siergras blijft ook in de wintermaanden van grote sierwaarde. Al in het vroege voorjaar kleuren de groene bladeren mooi rood en deze kleur wordt tot aan het einde van de nazomer steeds dieper rood. ‘Navajo’ komt uit de veredelingsstal van Hans Mesker en is via deling tot stand gekomen. Mesker is veredelaar van Miscanthus, Pennisetum, Molinia en Schizachyrium. Samen met CNB New Plants heeft hij een veredelingsprogramma opgezet om nieuwe toegevoegde soorten in de markt te zetten.

Zilveren medaille
De plant blijft met zijn maximale lengte van 1.20 meter bescheiden van omvang. Dat maakt hem geschikt voor zowel de border als de pot. ‘Prachtriet’ heeft een voorkeur voor een standplaats in de volle zon. Het gewas is is goed ziekteresistent en gedijt in elke grondsoort.
Bij zijn lancering op Plantarium in 2015 maakte ‘Prachtriet’ een vliegende start. Het siergras werd onderscheiden met de zilveren medaille, vanwege zijn ‘gezonde en sterke planten’ en zijn ‘goede presentatie’ volgens de jury. Vanaf 2016 werd de plant in productie genomen.

Neem voor meer informatie contact op met CNB-vertegenwoordiger Marcel Salman via m.salman@cnb.nl.

Tekst: Bloembollenvisie


Terug naar overzicht